Bijna 3 maanden geleden is het dat ik een nieuw experiment ben aangegaan. Ik ging eens kijken wat voor effect het eten van RAW Living Foods op mijn gezondheid zou hebben. De trigger was wat lichamelijke klachten waar ik al een tijdje mee liep. Het begon eigenlijk al een jaar of zo geleden met eerst een tenniselleboog rechts, en toen ook eentje  links. Ik dacht eerst nog dat het allemaal overbelasting was, mede veroorzaakt door onze nieuwe stofzuiger. Maar nu zie ik dat anders. Ik kreeg ook een heftige ontsteking in mijn rechtervoet die gelukkig ook weer wegtrok maar afgelopen zomer ook opeens weer opspeelde tijdens een vakantie waarin ik mijn gezonde gewoontes af en toe een beetje links liet liggen. Ik zag direct het verband, liet de ongezonde producten weer links liggen en de ontsteking nam weer af…… Ik begon me af te vragen of de gewrichtspijnen die ik ook af en toe in mijn hand en polsen had misschien ook met voeding te maken konden hebben ipv aanleg en overbelasting. 

 

 Laaggradige ontstekingen

 

Ik weet dat dierlijke producten, te veel dierlijke eiwitten en te veel vetten zoals olie en boter kunnen leiden tot ontstekingsreacties in het lichaam. En het zijn deze laaggradige ontstekingen die op de lange termijn allerlei klachten tot gevolg kunnen hebben. Denk aan aderverkalking, auto immuunziekte, vermoeidheid, hoofdpijn, pijn in spieren en gewrichten zoals reuma en artritis. Als mensen zich ziek voelen zonder aanwijsbare reden en de dokter kan niks vinden dan kan dit heel goed de oorzaak zijn. Je lijf is fantastisch, het kan ontzettend veel hebben en zal altijd streven naar de perfecte balans en homeostase, maar soms is het gewoon te veel en krijg je lichamelijke klachten. 

 

Nu was ik in de afgelopen jaren een beetje afgedwaald van mijn super schone plantaardige dieet. En ja, ik geeft het toe, het was verdomde moeilijk om weer helemaal back on track te komen. Langzaam waren de bewerkte producten zoals burgers en kroketten, vegan kaas en pizza, vleesvervangers en broodbeleg mijn leven binnengeslopen. En hee, als jij gezond bent en je doet dat af en toe zal dat vast geen kwaad kunnen. Maar ik ben niet voor niks al meer dan 20 jaar met voeding en gezondheid bezig. Al zolang ik me kan herinneren heb ik periodes met vreselijke vermoeidheid, maagpijn, gewrichtsklachten, hoofdpijn/migraine, lusteloosheid, niet helder kunnen denken, problemen met op gewicht blijven (lees: ik kom heel makkelijk aan) en me dus gewoonweg niet helemaal top voelen.

En behalve dat denk ik dat als ik eerlijk ben, het ook niet meer af en toe was dat ik deze producten at maar gewoon elke dag wel iets. Sommige dagen was het misschien niet meer dan wat gemarineerde en in olie gebakken tempeh bij de salade, maar andere dagen was het een vegan kaas tosti in de middag en een vegan worst bij het avondeten. 

En dat terwijl ik jaren lang geen vleesvervanger heb aangeraakt en me volkomen tevreden en bovenal gezond voelde!!

Even een flashback naar 10 jaar geleden!

Ik ben net gescheiden en heb in mijn eentje de zorg voor een peuter en een kleuter. Ik werk 4 a 5 dagen in de week als gastouder. Ik heb vaak hoofdpijn, ben een paar kilo te zwaar en voel me maar zo/zo. Dan ga ik om ethische redenen vegan eten, en omdat ik graag gezond wil zijn begin ik me intens te verdiepen in plantaardige voeding. Ik ga meteen all the way en eet 100% plantaardig en onbewerkt zonder toegevoegde olie. 

Binnen 3 maanden ben ik alle overtollige kilo’ s kwijt en moet ik zelfs oppassen dat ik niet te veel afval, terwijl ik voor mijn gevoel meer eet dan ooit. Mijn geest wordt helderder dan ooit en ik begin met meditatie, yoga en hardlopen!! Ik had mezelf nog nooit als een sportief iemand gezien maar ik blijk het super fijn te vinden en ik heb er ook gewoon de energie voor. Soms zoveel energie dat ik na een dag werken met tot wel 8 kinderen in huis s avonds om 21.30 nog een rondje ga rennen. In de avonduren start ik een thuisstudie tot natuurvoedingsadviseur. Niet dat het helemaal in lijn is met wat ik inmiddels heb geleerd van alle plant dokters, maar het is het enige dat ik op dat moment kan vinden dat ook maar een beetje in de buurt kan komen, en ik leer er veel over het werking van het lichaam en de wisselwerking tussen verschillende stoffen.

Een paar jaar gaat het zo totdat ik op een gegeven moment steeds makkelijker word met wat ik eet, zolang het maar wel vegan is. Ik wil niet moeilijk doen. Ik wil lekker koken voor mijn nieuwe vriend. Mijn eigen maaltijden zijn tot dan toe eigenlijk super eenvoudig maar voor mij super smaakvol omdat ik mezelf helemaal heb afgekikt van bewerkte voeding. 

 

 

 

En dan gaat het zeg maar een klein beetje mis. Maar ik leer er ook heel veel van. Ik blijk nogal gevoelig voor de verslaving aan dit soort voeding. Jaren at ik geen chips, maar nu ik het weer eet kan ik eigenlijk amper maat houden. Ik eet misschien niet meteen een hele zak maar ik kan ook niet makkelijk stoppen en als er eenmaal een geopende zak in huis ligt moet ik er af en toe van snaaien. Tijdens mijn zwangerschap ontwikkel ik een hardnekkige chocolade verslaving die ik zelfs toen ik nog niet plantaardig at niet had.

Maar het meest vervelende van alles is dat ik er maar niet mee kan stoppen en dat alles wat ik probeer om het tij te keren voor mezelf alleen maar averechts werkt. Ik zit in een neerwaartse spiraal en kom er niet meer uit. 

 

 

En dan wordt de pijn in mijn rechterhand zo beperkend dat ik besluit dat er nu echt iets drastisch moet gebeuren en dat blijkt het beste besluit ooit.

Het begint met het eten van meer fruit. Ik heb altijd veel fruit gegeten. ik ben dol op fruit! Maar de whole food mensen leggen, als je wilt afvallen en afkicken van voedselverslaving, enorm de nadruk op groente dus dat was ik ook gaan doen. En door mijn liefde voor kundalini yoga trek ik ook steeds meer richting de Ayurveda. Alles was ik eet is eigenlijk gekookt en op smaak gebracht met kruiden en specerijen. 

En opeens lijk ik te beseffen dat ik alles wat ik eet redelijk ‘dood’ is. Waar is het verse levende voedsel gebleven?

Ik begin door weer lekker veel fruit te eten en steeds meer salades aan mijn avond maaltijd toe te voegen. En dan komt dat punt dus. Ergens in november of december 2021 dat ik in de keuken sta en voor de zoveelste keer mijn zoon van 14 moet vragen iets voor me open te draaien, omdat ik het gewoon niet kan.

AUW…

Ik ga helemaal rauw. Ik ga de hele dag Living foods eten. Ik ga mijn lijf overstelpen met levend voedsel. Fris, vers, zo van moeder natuur in mijn buik. In mijn cellen. Mijn bloed. In al mijn organen. En binnen een paar weken knap ik zo ontzettend op. Elke keer dat ik het vertel kan ik wel huilen. En net zoals 10 jaar geleden verdiep ik me zeer intens in het onderwerp en ik leer zoveel! Heel veel nieuwe dingen maar ik herinner me ook weer dingen. Puzzelstukjes vallen op hun plek. Ik herinner me weer hoe heerlijk het is om fruit te eten, bergen fruit! Het is alsof je mond wordt schoongespoeld. Het is de reden dat ik jaren geleden van de een op de andere dag stopte met koffie drinken. Het voelde totaal niet lekker meer om dat bittere goedje in mijn frisse fruitige mond te hebben, hoe gek dat misschien ook klinkt. (Nu hoop ik dat hetzelfde zal gebeuren met de Matcha Latte’s waar ik verslingerd aan ben geraakt).

Dat gevoel komt steeds meer terug. 

Ik doe het allemaal niet meteen perfect hoor. Echt niet. Maar elke dag dat ik echt helemaal RAW eet is een van de beste. Dan voel ik me het meest verbonden met wie ik echt ben. Heb ik energie. Is mijn buik plat en mijn vertering pijnloos. Geen krampen of opgeblazen gevoel meer. Een super regelmatige stoelgang en veel minder dorst.  Als ik een paar dagen helemaal RAW heb gegeten verdwijnen alle cravings. Dan kan iedereen chips en chocola eten, maar dan HOEF ik het gewoon niet. Het is geen kwestie van mezelf restrictie opleggen. Ik HOEF het gewoon niet! 

Als je me al langer volgt dan weet je het misschien, maar ik houd er van als dingen LOGISCH zijn, en eigenlijk heel simpel. En weet je, dat is het eten van RAW Living foods dus gewoon. Logisch en simpel. 

En ik snap het helemaal als jij dat nu niet zo voelt hoor. Been there. Ik weet ook nog dat moment dat ik besloot dit te gaan doen. Ik zag honderd beren en minstens zoveel bomen 🙂 Maar toen ging ik het gewoon maar eens doen. Eén dag tegelijk. En dat zou ik jou ook aanraden als je deze lifestyle wilt gaan proberen. Gewoon één dag tegelijk want besluiten dat je vanaf vandaag nooit meer gekookt gaat eten dat is een veel te groot besluit. Maar gewoon deze ene dag. Dat moet wel lukken toch? 

 

-xox-

Tessa