Ik bestel regelmatig een kratje super verse en biologische groente en fruit via Hofweb en vorige keer hadden ze een hele doos prachtige tomaten in de aanbieding en ik besloot het eens te proberen.

Ze waren dus echt heeeeel prachtig en nog niet klaar met rijpen dus dat kwam helemaal goed. De ene helft ging op een schaal en een deel de koelkast in. En zo heb ik al bijna 2 weken lang elke dag perfect rijpe, zoet sappige tomaten tot mijn beschikking.

En ik besloot om eens een RAW soepje te maken, een gazpacho!

Super geslaagd al zeg ik het zelf. Heerlijk als tussendoortje maar ook fijn als hoofdmaaltijd met een lekkere salade erbij.

De kunst vind ik zelf om hem niet helemaal glad te maken, dus een beetje chunky te houden. Ik begon daarom met de blender op een lagere stand. Een staafmixer zou ook goed werken denk ik. Uiteraard kan je ook kiezen voor een hele glade structuur. Ik heb zelf geen water toegevoegd, ik vond het sap van de tomaten sappig genoeg.

Dit heb je nodig voor een heerlijke gazpacho:

4-5 rijpe tomaten in grove stukken

1 a 2 teen knoflook, geperst

een rode paprika, in stukken

wat stukjes jalapeno uit een potje of een vers groen pepertje, hoeveelheid naar smaak

Een halve komkommer in stukjes

Een scheutje citroensap of azijn

een el dadelsiroop

een lekkere bos verse oregano

zout en peper naar smaak

Dit ga je doen:

Doe simpelweg alle ingredi├źnten in de blender en begin op een lage stand te mixen. Afhankelijk van je type blender zet je hem wat hoger voor een fijnere structuur.

Wil je de gazpacho liever helemaal glad hebben doe de oregano er dan wat later bij, anders vermengd die zich ook helemaal met je soep. Of doe er een beetje bij, en de rest pas op het einde en mix korte tijd mee.

Ik vind Gazpacho zelf het lekkerste als hij wat gekoeld is. Giet hem dus over in een beker of pot en bewaar in de koelkast.

Garneer voor het serveren nog met wat verse oregano blaadjes en versgemalen peper.

Buen provecho!