Ik eet geen RAW foods omdat het hip of cool is. Ik eet RAW foods omdat het logisch is en super goed voelt. Ik heb er niet altijd zo over gedacht hoor. Op mijn youtube kanaal heb ik zelfs nog een oude video staan van jaren geleden waarin ik uitleg waarom ik er NIET voor koos om rauw te eten. Ha! Zoals de dingen kunnen lopen. Inmiddels heeft mijn liefde voor RAW living foods zich verder verdiept en hoop ik ook anderen te kunnen helpen. Maar waarom zou je dan (meer) RAW living foods moeten eten? Ik ga het je vertellen. Maar eigenlijk moet je het vooral ervaren. Het is net als met Kundalini Yoga. Ik kan je van alles vertellen over hoe het werkt, waarom het werkt en hoe krachtig het is…. maar als je het eenmaal zelf ervaren hebt kan geen uitleg daar tegen op. Maar ik ga het toch proberen.

  1. Je BENT wat je eet. Elke dag sterven er cellen in je lichaam af en worden er nieuwe opgebouwd. En dit hele proces gebeurt met de bouwstoffen die jij het aanbied. Eet je licht en levend voedsel, dan WORDT je licht en levend. Heb jij het gevoel dat je minder energie hebt? Of ben je ronduit uitgeput terwijl je weet dat wat je doet niet zo zwaar zou moeten zijn? Heb je al van alles geprobeerd om je energie op te krikken en kan je dag niet beginnen zonder een eerste kop koffie? Dan zou ik RAW living foods absoluut een kans geven!
  2. Raw Living foods verteren makkelijker, hierdoor is je prachtige lijf minder tijd en energie kwijt aan de vertering en heeft het tijd voor andere dingen; het kan gaan afvoeren, opruimen en opbouwen. Kortom, ALLE lichaamsprocessen verlopen soepeler en efficiënter op een dieet met veel rauwe fruit en groente.
  3. Rauw voedsel bevat enzymen. Voor de vertering van ons voedsel maakt het lichaam gebruik van enzymen. Het verhitten van ons voedsel dood alle enzymen die in het voedsel aanwezig zijn. Nu is dat gelukkig niet meteen een probleem, we worden allemaal geboren met een dikke voorraad enzymen. Het lichaam is dus in staat de eigen enzymen te gebruiken voor de vertering. Helaas slinkt die voorraad wel na wel verloop van tijd. Dit verklaart waarom we op allemaal op latere leeftijd een tragere stofwisseling krijgen en zogenaamd minder moeten gaan eten. Mensen die RAW foods eten maken minder aanspraak op deze voorraad doordat ze voedsel met de enzymen in tact eten. Hierdoor blijft ook als we ouder worden de spijsvertering en metabolisme optimaal.
  4. RAW living foods zitten stikvol anti-oxidanten! Gifstoffen zijn niet te vermijden. Ze zitten in de lucht, in onze huizen en op ons voedsel. Maar als je veel rauwe fruit en groente eet krijg je ook een maximale hoeveelheid antioxidanten binnen en kan je ze dus beter neutraliseren en/of elimineren.
  5. Raw living foods is optimaal voor de darmflora. Steeds meer onderzoek laat zien hoe belangrijk de gezondheid van onze darmen zijn. Het heeft invloed op zo’n beetje alles. Een slechte darmgezondheid kan allerlei klachten tot gevolg hebben, van eczeem tot hoofdpijn, van vermoeidheid tot depressieve gevoelens of emotie schommelingen. Of je hebt simpelweg een opgeblazen buik, moeite met naar de wc gaan of juist diarree. De gezondheid van onze darmen hangt sterk samen met de bacteriën die daar huizen en wat we eten heeft daar een grote invloed op. En om precies te zijn gaat het dan om de vezels in onze voeding. Rauwe fruit en groente bevatten heel veel vezels en wel in precies de juiste samenstelling, namelijk vezels en water.
  6. Je kan heel veel eten. En dus krijg je meer vezels, antioxidanten, vitaminen en mineralen binnen dan ooit! Wanneer je bord al vol ligt met vlees of een vleesvervanger, zuivel en aardappelen en/of granen blijft er nog maar weinig ruimte over voor een flinke porte groente en fruit. Heel veel mensen lijden hierdoor aan een soort van ondervoeding (en dat geld niet alleen voor fysieke voeding als je het mij vraagt maar daar heb ik het nog wel eens over). Dit verklaart ook waarom sommige mensen (waaronder ikzelf) in het begin ontzettend veel honger krijgen als ze RAW gaan eten. Dat komt NIET doordat je ergens een tekort aan hebt. Nee, je lichaam viert feest omdat het genoeg te eten krijgt. En dit gevoel stabiliseert zich vanzelf na verloop van tijd.
  7. Je komt makkelijker op een gezond gewicht. Kijk, geen enkel dier dat leeft in zijn natuurlijke habitat hoeft op te letten wat hij eet. Het verzadigingssysteem is perfect afgesteld. Het dier eet wat het hoort te eten, zoals de natuur dat aanbied en stopt als het vol zit. Het maakt zich niet druk om portie grootte en macro’s. Het eet waar het zin in heeft, waar het instinctief toe word aangetrokken en als het vol is stopt het. Wij mensen hier in het westen hebben onszelf een onmogelijke manier van eten aangeleerd. Ons voedsel is in veel gevallen sterk bewerkt en geconcentreerd. Dit betekent in zon beetje alle gevallen dat je maar weinig happen per calorie kunt nemen. En dit verklaard waarom het voor zoveel mensen zo lastig is om slank te zijn en te blijven.
  8. Er gaat een nieuwe wereld aan smaak voor je open! Je smaakpapillen passen zich aan en zijn in veel gevallen over gestimuleerd. Hier kan je in het begin ook zeker last van hebben. Je mist de stimulans die koffie, zout en vet, en ja zelfs havermout, je geeft. Ik ben vanzelf gestopt met koffie drinken omdat ik voelde hoe fris mijn tong ging voelen en hoe lekker mijn fruit werd, maar koffie sloeg mijn smaakpapillen als het ware helemaal plat. Alles wat je eet heeft namelijk invloed op de volgende keuze die je maakt. RAW voedsel houd dit systeem zo schoon en zuiver mogelijk.
  9. en dat brengt me bij het volgende punt, je kan namelijk heel intuïtief gaan eten. Waarschijnlijk kost je dit wel een jaar of langer, afhankelijk van hoe schoon je dieet nu is en hoe verslaving gevoelig jouw brein is. Wanneer alle rommel opgeruimd is word je intuïtie voor voeding helder en weet je precies wat je nodig hebt. Wat je ziet bij mensen die langer RAW foods eten, zeg langer dan 6-7 jaar is dat ze vaak steeds eenvoudiger gaan eten en ook steeds meer genieten van die eenvoud. Ik ben daar nog lang niet maar hoop het te gaan ervaren. Tot die tijd leef ik me lekker uit om mooie gerechten met veel smaak en variatie.
  10. Als je RAW eet help je je lichaam vanzelf alle rommel op te ruimen en te detoxen. Het is ook het meest ontstekingsremmende dieet dat er is. En dat komt niet eens zo zeer door wat je eet als meer door wat je NIET eet. Met een puur plantaardig RAW dieet elimineer je bijnaalle ontstekingsbevorderende voeding uit je dieet. Dit is waar ik zelf zo veel profijt van heb gehad. En ik kan nog steeds wel eens huilen van blijdschap wanneer ik pijnvrij van de trap af hobbel op een zware tas. Dan kan ik het zo goed voelen; een gezond lichaam is ook voor mij weggelegd!

p.s. dit alles betekent overigens niet dat je altijd 100% rauw moet gaan eten om van deze voordelen te genieten. Ik raad sowieso altijd een periode van transitie aan. Hoe dit eruit ziet is per persoon verschillend en afhankelijk van verschillende factoren. Een goed begin is altijd om tot 12 uur alleen maar fruit te eten.