Stel, je denkt erover om meer RAW living foods te gaan eten, zijn er dan ook dingen waar je op moet letten? Het mooie van deze manier van eten is dat je uiteindelijk heel intuïtief kunt gaan eten, helaas is dat niet meteen zo…. We zijn allemaal nogal geconditioneerd met ideeën, overtuigingen en vooral iet te vergeten; hardnekkige gewoonten. Dat is NORMAAL. Maar er is dus een bepaalde mate van detox nodig op alle niveaus, dus mentaal, fysiek én spiritueel voordat volkomen vrij en intuïtief kunnen gaan eten. Ik zit zelf ook nog volop in dat proces. Er is geen oordeel. Je darmflora is afgestemd op wat je tot nu toe hebt gegeten, en afhankelijk daarvan zal je een bepaalde periode van transitie hebben, en dat proces goed doen is in mijn ogen super belangrijk. Misschien wel het allerbelangrijkste! Het is dus echt heel belangrijk dat je kijkt naar jouw unieke situatie en doelen. Maar hieronder vind je in ieder geval een lijstje met 10 dingen waar je in het algemeen op kunt letten als je meer RAW living foods wilt gaan eten.

  1. Als je iets niet wil eten moet je het niet in huis hebben. Oké, sommige mensen kunnen dat, allerlei lekkers in huis hebben en daar gewoon vanaf blijven. Ik was ooit zo iemand, maar toen raakte ik verslaafd aan chocola en toen kon ik het niet meer. En toen vond iemand het nodig om vegan kroketten uit te vinden, en terwijl ik als non-vegan nooit kroketten heb gegeten, vind de vegan variant dus gewoon echt super lekker. Die moet ik dus niet in huis hebben. Inmiddels zou het misschien kunnen, maar voorlopig probeer ik het nog maar even niet uit. Want ik wil dat niet eten. Ik heb een keuze gemaakt en op dit moment wil ik dit proces door. Wie weet verandert het ooit weer (zeg vooral nooit dat je iets nooit meer mag, dat brengt me bij punt 2….)
  2. Zeg nooit NOOIT! Zeg vooral niet tegen jezelf dat je nu nooit meer gekookt voedsel mag eten, of nooit meer junkfood. Als het een oprechte keuze is om de rest van je leven alleen nog maar puur, levend voedsel te eten, dan is dat prima, maar dat weet je nu toch nog helemaal niet? Bovendien maakt het al die verboden dingen alleen maar aantrekkelijker. Committeer je liever aan een week, of een maand, en daarna zie je wel weer.
  3. Wees je heel erg bewust van je startpunt. Van 0 naar 100 gaan is nooit een goed idee. Als je tot voor kort nog best veel junk at, of veel vlees en kaas, olie, gebakken producten, geraffineerde suiker e.d. en je gaat van de ene dag op de andere 100% RAW living foods eten dan kan je letterlijk heel erg ziek worden. Je gaat dan veel te snel detoxen, je gaat je heel erg slecht voelen en het lichaam kan de vrijgekomen gifstoffen helemaal niet zo snel verwerken waardoor ze gaan circuleren door je lichaam en weer opnieuw geabsorbeerd worden, en dan ben je nog verder van huis. Heb dus echt respect voor waar je nu staat en pas je dieet daarop aan. Begin bijvoorbeeld met alleen een RAW ontbijt en eet de rest van de dag een gezond menu met gekookte producten in de juiste combinaties. En help je lichaam met het afvoeren van de afvalstoffen. Hierover meer in een ander blog.
  4. Eet genoeg! Rauwe fruit en groente, mits rijp!, verteren sneller en bevatten over het algemeen minder calorieën dan de geconcentreerde producten die velen van ons gewend zijn te eten. Je bent nu misschien gewend een schaaltje watermeloen te eten maar nu kan je prima een halve watermeloen eten als ontbijt en als je later nog meer trek hebt neem je gewoon nog meer. Wanneer mensen het niet volhouden is dat vaak omdat ze te weinig eten in de begin periode.
  5. Zorg ervoor dat je altijd genoeg rijp fruit en verse groente in huis hebt. Het meeste fruit in de supermarkt is nog helemaal niet rijp. Met name groene bananen moet je echt niet eten en de meeste meloenen en ananassen hebben soms wel meer dan een week nog nodig voordat ze echt lekker rijp zijn. Maar dit leer je vanzelf gaandeweg. Ik voel en ruik dagelijks aan mijn fruit om er achter te komen wat klaar is om gegeten te worden en wat nog even nodig heeft. Maar het vergt dus wel wat planning om altijd rijp fruit voor handen te hebben.
  6. Voor de beste vertering eet je fruit het liefste apart van al je andere voeding. Dit is met name tijdens de transitie periode belangrijk omdat je dan waarschijnlijk ook nog gekookt voedsel zult eten en je vooral wilt focussen op eliminatie. Je wilt dat voedsel makkelijk en soepel door je heen beweegt en je lichaam weer verlaat. Dit lukt het lichaam het beste wanneer verschillende voeding niet met elkaar wordt gemixt omdat fruit, groente, granen, vetten verschillende verteringssappen nodig hebben. Dus hoewel je prima nog wat fruit kunt eten na een geheel rauwe salade met weinig vet, zou ik geen fruit gaan eten na een zwaardere maaltijd met bijvoorbeeld rijst of vis.
  7. Focus je op gezonde gewoonten. Veel mensen die geïnteresseerd zijn in deze manier van eten willen ook graag wat kilo’s afvallen, en dat is prima. Ik herken dat en begrijp ook hoe enorm gefrustreerd je kan zijn als je alles al geprobeerd hebt en het lukt maar niet om af te vallen. Maar echt, geloof me, het komt goed. Alleen misschien niet METEEN. Helemaal afhankelijk weer van waar je nu staat zal het wat tijd kunnen kosten. Het kan ook zijn dat de kilo’s er meteen vanaf vliegen, maar denk niet dat er iets mis is met jou wanneer dit niet zo is. Je lichaam doet altijd alles ten goede van jou. Dus als het nog vasthoud aan het opgeslagen vet dan is daar ook een reden voor. En als je de eerste weken gewoon zo veel honger hebt dat je de hele dag aan het eten bent dan is dat ook ok (tenzij je voelt dat je echt over een grens heen gaat). Er kan sprake zijn van een zekere mate van ondervoeding, zeker ook als je overgewicht hebt. Nu je je lichaam eindelijk voorziet van echte voeding, vol energie en levenskracht, kan het zijn dat het er even geen genoeg van kan krijgen. Dit komt vanzelf goed, maar wellicht val je daardoor de eerste weken niet meteen af. Je kan dit proces eventueel versnellen door dagelijks een green juice te maken. Zo’n juice barst van de mineralen maar bevat weinig calorieën of vezels. Ga in ieder geval gewoon rustig door en geef niet op, uiteindelijk zal je beloont worden met het slanke, energieke lichaam waar je zo naar verlangt.
  8. Wees je bewust waar je het voor doet. Waarom wil je eigenlijk op deze manier gaan eten? Misschien heb je gezondheidsklachten, of wil je afvallen. Maar meestal zit er iets diepers achter. Ik zelf wilde bijvoorbeeld van de pijn af, weer slanker zijn en me fitter voelen. Maar dit wil ik niet zomaar voor de lol. Dit wil ik omdat dat me in staat stelt een leuker mens te zijn, een vrolijke moeder, en ik zou het heel tof vinden als ik ook op oudere leeftijd nog heel veel leuke en zinvolle dingen kan ondernemen. Het is belangrijk je bewust te zijn van je echte redenen omdat dit er voor zorg dat je focus goed blijft. Het gaat namelijk niet om details of om de perfecte RAW foodie te ZIJN. Dat is geen doel op zich. RAW living foods is toevallig gewoon een heel fijn, en lekker middel om er te komen.
  9. Houd het simpel. Ja een tros rijpe bananen is een maaltijd. Misschien niet eentje waar je meteen van gaat watertanden maar wel lekker simpel en snel. Worteltjes, tomaatjes en bleekselderij zijn lekker om tussendoor op te knagen. Doe simpel wanneer het moet en ga voor lekker uitgebreid wanneer het zo uitkomt.
  10. Ga er op een positieve manier mee om. Eten is geen religie. Dat wil niet zeggen dat je het niet 100% kan of mag doen. Als dat na verloop van tijd echt is wat je wilt, maar dan zal dat ook wel gebeuren. Zolang het maar niet is omdat je denkt dat dat de enige manier is en je er niet slecht over voelt als het toch anders loopt. Elke stap geeft je weer nieuwe informatie over je gekozen pad <3

En het bonus getal is 11!

Ik zou je namelijk van harte aanbevelen om hulp in te schakelen. Ik kan je helpen je start positie goed in kaart te brengen en je suggesties geven voor jouw perfecte transitie en detox dieet. We kijken naar je eet-verleden en eventuele emotionele en psychische factoren die mee kunnen spelen en creëren zo een perfect stappenplan voor jou waarin alle factoren zijn meegenomen. Ik eet inmiddels 12 jaar plantaardig, heb zelf een transitie periode doorgemaakt van ongeveer 6 maanden en eet nu bijna volledig RAW living foods. Mijn kracht is mijn holistische aanpak, mijn ervaring en diep begrip van voeding en energie. Stuur me gerust een mailtje als je meer wilt weten over begeleiding, ik verwelkom je graag. Liefs!

Tessa