Ik had er al vaker over gehoord. RAW vegan Lasagna. En mensen waren altijd lyrisch. Maar eerlijk? Het leek mij niks. Lasagna van courgette? Ik houd best van courgette maar rauwe plakken sprak me gewoon niet zo aan.

Maar…toen had ik afgelopen weekend een etentje bij mij thuis ter ere van onze huwelijksdag. Ik sloeg aan het googelen en kwam een RAW vegan lasagne tegen en het zag er wel heel erg mooi uit… En dat leek me dan wel leuk, om allemaal mooie bordjes te kunnen serveren. Dus ik besloot het toch maar eens een kans te geven.

Ik bekeek nog een paar blogs en langzaam vormde zich een idee in mijn hoofd. Of eigenlijk in mijn mond.

Ja ik ga je iets verklappen; ik proef waar ik zin in heb en hoe dingen moeten smaken.

Letterlijk.

Ik proef in mijn mond waar ik zin in heb als ik ga koken, of eh, in dit geval niet ga koken.

En van daaruit ga ik dan creëren. Maar ik laat me zeker ook graag inspireren door anderen. Om dan tot mijn eigen ding te komen en dat werd dus deze lasagne. De bladen zijn dus gemaakt van dun gesneden plakken courgette. Ik gebruikte een mandoline.

Vervolgens maakte ik 3 soorten saus.

  1. Een kruidige tomaten saus.
  2. Een romige ‘bechamelsaus’ op basis van cashewnoten.
  3. Een pesto met spinazie en basilicum

De hoeveelheden zijn ruim voldoende voor 4 personen. Ik had ook nog flink wat bechamelsaus en pesto over want ik maakte maar kleine porties aangezien ik ook nog een soep vooraf en een taart toe had. En dit als lunch serveerde.

Maar goed, die saus en pesto die blijft best een tijdje goed en is heerlijk over courgette noodels of als basis voor een sla dressing. Dus dat is allemaal niet zo erg.

Dit ga je doen

Voor de roomsaus is het nodig dat je de cashewnoten een paar uur van tevoren in de week zet. Ik deed het een nacht van tevoren maar een uurtje of drie werkt ook. Hetzelfde geld voor de zongedroogde tomaten voor de tomatensaus.

Sommige mensen blokkeren hier nogal op heb ik gemerkt. En dat hoeft echt niet. Je stopt je noten gewoon in een kom en giet er water over en dan laat je ze ergens staan totdat je klaar bent om je recept te bereiden. Meer is het niet he.

Wat wel een probleempje kan zijn is als je geen goede blender hebt. Een goede hogesnelheidsblender zorgt er namelijk voor dat je saus super smeuig wordt. Ik had altijd een magimix blender en die werkte prima! Nu heb ik een vitamix en is het resultaat helemaal goddelijk! Maar ik weet niet of je met eenvoudigere blenders überhaupt noten kunt vermalen dus let daar even op!

Nou daar gaan we dan echt

Voor de romige saus heb je nodig:

2 cups ongebrande cashewnoten, minimaal 3 uur geweekt in water

1,5 tl knoflookpoeder

2 tl uienpoeder

3 el gistvlokken

1/4 tl gemalen witte peper

1 el miso

ongeveer 2 cups water

Giet de cashewnoten af en spoel ze even goed af. Doe ze vervolgens in de blender met de rest van de ingrediënten en 1 cup water. Meng in ongeveer 1 minuut tot een super romige saus en giet er zoveel water bij als nodig om er een romige saus van te maken. Proef en voeg eventueel nog zout en peper toe. Vergeet niet dat de saus straks gecombineerd word met de tomaten saus en pesto. Dus hij moet niet te veel gaan overheersen.

Dan gaan we nu de pesto maken

Ik maakte de pesto ook in de blender, maar je kan hier eventueel ook de keukenmachine voor gebruiken.

Ik gebruikte ook een beetje olijfolie van hele goede biologische kwaliteit. In principe gebruik ik geen olijfolie wanneer ik alleen eten voor mezelf en mijn lief maak. Maar als ik bezoek krijg van mensen die lekker eten gewend zijn en waarvan ik weet dat ze gewend zijn aan de vette kick van olie en kaas etc. dan wil ik nog wel eens een uitzondering maken. Ik wil mensen graag inspireren en laten zien hoe lekker het eten kan zijn.

Ik vind het zelf ook niet erg om dan wat olie te eten.

Maar als jij graag olie vermijd, wat een heel goed streven is, dan kan je altijd wat water gebruiken als de pesto te dik blijft. Maar ik denk dat een dikkere pesto ook erg goed werkt in dit recept omdat de romige saus en de tomatensaus ook al vloeibaar zijn.

Dit heb je nodig:

Een zakje baby spinazie

Een lekkere bos basilicum, ik had 2 bakjes van de AH

2 tenen knoflook

4 el gistvlokken

1 el gedroogde oregano

1 cup ongebrande cashewnoten

1 el pijnboompitten

Sap van 1/2 citroen

zout en peper naar smaak

Een scheutje goede olijfolie

Doe al je ingrediënten in de blender of keukenmachine en maal tot een romige pesto is ontstaan

En dan die heerlijke kruidige tomatensaus

Voor deze saus ga je zongedroogde tomaten gebruiken. Maar niet die je in een potje kunt kopen in olie of water, maar gedroogde. Je zet ze dan zelf van tevoren een paar uurtjes in de week. Verder valt of staat de smaak van de saus bij de kwaliteit van je ingrediënten. Als je goede, rijpe, biologische tomaten gebruikt heeft je saus eigenlijk al bijna niks meer nodig.

1 cup zongedroogde tomaatjes, 1 a 3 uur geweekt in water

4 a 6 rijpe biologische trostomaten

1 stengel bleekselderij

1 teen knoflook

een bosje verse peterselie

Een scheutje agave

zout en peper naar smaak

Ook nu kan je weer kiezen tussen blender of keukenmachine, ik gebruikte wederom de blender.

Doe alle ingrediënten in de blender en gebruik de laagste stand om de saus te maken. Je wilt namelijk dat de saus niet helemaal glad wordt maar juist chunky blijft. Tenzij je dat niet lekker vind natuurlijk, dan kan je hem natuurlijk ook helemaal glad maken.

De lasagne samenstellen

Snijd 2 courgetten in de lengte in dunne plakken. Gebruik hiervoor een mandoline of dunschiller.

Op de foto hierboven zie je een portie gemaakt van lange plakken, hierna ben ik overgestapt op halve plakken want dit vond ik veel te grote porties. Maar op deze manier zou je ook een schaal kunnen vullen en de lasagne vanuit een schaal kunnen aansnijden en serveren zoals je dat normaliter doet met echte lasagne.

Het opbouwen van de lagen

Begin met 2 plakken courgette naast elkaar op een bord te leggen.

Bestrijk ze rijkelijk met tomatensaus en vervolgens met de roomsaus.

Doe daar vervolgens een beetje pesto op.

Dan weer 2 plakken courgette.

Dan weer de sauzen.

En eindig tenslotte met tomaten saus en pesto.

Garneer eventueel nog met olijven, pijnboompitten en/of olijven.

Geniet!

Ps

Ik serveerde er nog een salade bij met bietjes en peer

En het toetje was deze hemelse sinaasappel chocolade taart