Afgelopen weekend stond ik weer eens die eindeloze berg was te vouwen die een gezin van 5 met zich meebrengt…. En dit waren nog de korte broeken, de t-shirts en jurkjes. 

Maar als ik nu naar buiten keek zag ik alleen grauwe lucht en regendruppels.
De herfst is onmiskenbaar, met een pats en een boem, aan haar ronde begonnen.
En ja, dat is wel even wennen.

Ooit was dit de tijd dat ik dan weer voor het eerst rode kool ging stoven, of weer voor het eerst in weken gehaktballen ging maken.
Later werden dit pittige curry’s en linzenschotels met veel gember en kurkuma.

Je vind de recepten hier op mijn website.

Raw vegan Thaise wortelsoep.

Maar ja, nu eet ik RAW, dus wat nu?

Ik weet dat heel veel mensen het in de zomermaanden nog wel kunnen begrijpen dat rauwe eten. Maar als dan de temperatuur keldert moeten er weer soepjes en stoofjes op het menu. En ik ga je ook niet zeggen dat je dat niet mag doen.
Wie ben ik sowieso om daar iets over te zeggen maar ik wilde je wel wat meegeven.

10 redenen om ook in de winter (meer) RAW Living Foods te eten. 

1.Werk met kruiden en specerijen die verwarmend zijn en doen denken aan de herfst gerechten die je gewend bent. Denk aan kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, gember en peper. Verwerk deze verwarmende specerijen in je gerechten. Bijvoorbeeld een chia puddingh met kaneel, een appelsmoothie met kaneel en gember etc. 

2. Lichaamswarmte ontstaat niet door voeding maar door verbranding. Door de lichte verteerbaarheid van RAW foods is de kans groot dat je verbranding sneller gaat en je het dus warmer krijgt. Ik had dat afgelopen winter in ieder geval wel; met name mijn handen en voeten waren veel minder koud dan normaal. 

3. Dat je voedsel ongekookt eet wil nog niet zeggen dat je het ook KOUD moet eten. Je kan bevroren fruit vast laten ontdooien voor je het in je smoothie doet, dressings op tijd uit de koelkast halen en wanneer je soep maakt kan je de blender een minuutje langer laten draaien, dan heb je iets opgewarmde soep. Mijn blender heef een speciale soep stand waarbij je soep echt warm wordt zonder te koken.

4. Om iets warms in je handen te hebben kan je een lekkere kop thee drinken of bouillon of geniet zoals ik van een warme mathca latte. 

5. Als je dan toch besluit dat je een warme maaltijd wilt eten doe dit dan bij voorkeur in de avond, eventueel in de middag, maar liever niet in de ochtend. Voor je spijsvertering en energie flow is het het prettigste om het in de ochtend bij green juice en fruit te houden.

6. Gestoomde groente, zoete aardappelen, quinoa en gekiemd brood zijn goede opties om in combinatie met raw foods te eten. Je helpt de vertering door er een (kleine) rauwe salade naast te eten. 

7. Eet je voedsel bij voorkeur van licht naar zwaar, dus bijvoorbeeld eerst een rauwe salade en daarna je quinoa met gestoomde groente of je soep. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken is rauw voedsel juist lichter verteerbaar dan gekookt. De problemen die sommige mensen hebben, wanneer ze van vooral gekookt naar meer rauw gaan, komen door gewenning, een gebrek aan variatie in darmbacterien,  doordat het lichaam te snel detoxt, of doordat ze verkeerde combinaties eten. Het is niet zo dat het rauwe voedsel te zwaar is voor de darmen.

Wanneer de darmwand erg beschadigd is (zoals bijvoorbeeld bij leaky gut) kan het verteren van veel fruit en rauwe groente problemen geven, maar dit komt niet doordat de fruit en groente zwaar te verteren zijn. De darmwand is al beschadigd door verkeerde gewoonten uit het verleden en krijgt dan plots te maken met ander voedsel. Hierdoor zullen bestaande problemen nog duidelijker worden. Het is echter niet de oorzaak van het probleem, en gekookt blijven eten dus ook niet de oplossing. (Wat dan wel de oplossing is moet per persoon en leefstijl bekeken worden).

8. Deze manier van eten nodigt je uit om je gewoonten en overtuigingen omtrent eten eens rustig te bekijken. Zie dat als iets leuks, iets spannends of op z’n minst iets interessants. Iedere overtuiging die los gemaakt word leidt naar meer innerlijke vrijheid.

9. En, pas het altijd zo aan dat het bij jou past en bij hoe je lijf is in het moment. Het doel van een eetpatroon moet nooit zijn dat je de perfecte RAW foodie, vegan of wat dan ook bent. Een gezond eetpatroon geeft gezondheid op ALLE levensgebeiden en er is niet één universele manier. 

10. RAW living foods zijn dus licht verteerbaar en zorgen voor een heerlijke lichte energie die je juist de winter door kan helpen zonder dips, zonder gesnoep en zonder sombere gevoelens, maar met een platte rustige buik, een stabiel energie niveau en een lijf vol zonne-energie! 

Veel liefs,

Tessa

ps. Ben je wel benieuwd naar wat RAW living Foods voor jou kunnen doen en wil je zeker weten dat je de transitie op de juiste manier maakt? Boek dan nu een transitie sessie.