ik noem het lichaam graag De tempel van de Ziel.

Maar het is ook een een biologisch systeem. Misschien is dat wat minder aantrekkelijk voor te stellen, maar ja, dat is het wel.
Het is een levend systeem waarin niet alleen je bloed vloeit maar waar ook bacterien en schimmels leven, waarin elke cel een geheugen heeft en een eigen taak. En het is constant in beweging. Je bent vandaag al niet meer hetzelfde als gisteren en in 7 jaar ben je op celniveau een compleet nieuw mens!

Wanneer we het over cravings hebben gaat het gesprek al snel over emoties.
En natuurlijk spelen die ook een rol.
Maar ik wil er vandaag graag nog een klein beetje verder op uit-en inzoomen.

Want ik denk dat er namelijk meer aan de hand is dan alleen het toedekken van emoties of het weg eten van stress.

Wat is er namelijk echte aan de hand bij cravings en belangrijker, wat kan je er aan doen?

1. Het uitgangspunt zou ten eerste altijd respect moeten zijn. Waar je nu ook staat met je lichaam, of je jezelf nu te dun of te dik of precies goed vind. Of je nu sterk, of zwak, gespierd of zacht, groot of klein bent…. Je lichaam doet altijd alles VOOR jou. En het probeert altijd zo veel mogelijk in balans te zijn; Homeostase.

2. Het lichaam heeft een uitstekend geheugen en de primaire doelen en verlangens van het lichaam zijn; overleven met zoveel mogelijk genot en zo weinig mogelijk inspanning. 

3. Cravings ontstaan dan ook vaak op het moment dat je te weinig eet. Je lijf herinnert zich nog glashelder dat jij ooit patat/chocola/kaas at en dat dit bomvol kilocaloriën zat. Dus verlangt het daar nu naar. Dit zegt dus helemaal niks over bepaalde stoffen in kaas of patat die je nodig hebt. Nee over het algemeen duiken carvings keihard op tijdens een dieet omdat je simpelweg (veel) te weinig eet. Hoe kleiner de calorie inname hoe sterker de craving waarschijnlijk is.

4. Een andere reden dat cravings de kop op kunnen steken is dat de bacterien in je darmen, die daar zijn om bepaald voedsel te verteren, harder beginnen te roepen nu dit voedsel niet meer binnen komt. Ze schreeuwen als het ware; he! we zijn aan het afsterven hier, geef ons voedsel. En dus krijg jij een bijna onbedwingbare trek in juist dat voedsel wat je niet meer wilde eten.

5. Je bent te hevig aan het detoxen. Sommige mensen gaan graag van 0 naar 100. Ik ben er zelf ook zo een. Zo ging ik ooit van de ene dag op de ander over op plantaardig eten en ik dacht dit met RAW living foods ook wel even zo aan te pakken. Nou dat heb ik geweten… ik kreeg cravings naar dingen waar ik al jaren niet meer aan gedacht had zoals kaas en eieren… Een half jaar en een hoop gedoe later weet ik nu dat ik mijn lijf aan het overvragen was.

Dus wat kun je het beste doen om cravings te voorkomen of op een goede manier het hoofd te bieden?

Craving voor iets hartigs en vullend? Probeer eens deze RAW vegan taco’s!

  1. Tja daar ga ik weer… maar dit is ook zoooo belangrijk! Wees altijd mild en respectvol naar waar je nu staat en jouw unieke persoonlijke omstandigheden.
  2. Ga niet te snel! Bouw wat het ook is dat je nu nog eet rustig af.
  3. Zorg dat er een vervanging is zodat er geen leegte ontstaat. Dit is een natuurwet; daar waar ruimte gemaakt wordt zal iets anders de plek innemen. Maar als jij dat niet zelf bewust doet dan zal dat wat voor handen ligt die plek innemen. Dit is dus het moment om bewuste keuzes te maken in bijvoorbeeld je tussendoortjes of waar je dat koekje bij de koffie mee gaat vervangen. Dat is een stuk makkelijker dan geen tussendoortjes of geen koekje meer nemen. Wil je wel bijvoorbeeld van je extra eetmoment af, zorg dan dat je het vervangt door een wandeling of meditatie, of iets anders dat voedend is voor jou. Wees je ervan bewust dat je lichaam dit gewend is en daar dus naar zal craven. Maar ook andere manieren van onszelf voeden kunnen voeding, tot op zekere hoogte, vervangen. En op een gegeven moment worden dit je cravings!
  4. Voeg in het begin vooral meer RAW living foods toe aan je maaltijden maar haal in principe nog niks weg. Eet bijvoorbeeld elke avond een salade voor je warme maaltijd. Laat de gezonde keuzes als het ware de ongezondere langzaam wegdrukken. Want zo werkt het ook met energie; waar het ene is kan het andere niet ook zijn.
  5. Is het weglaten van bepaalde voeding nog een stapje te ver voor jou in dit moment? Begin dan met de juiste combinaties zodat je spijsvertering ten minste al wat rust krijgt. Uiteindelijk draait het niet eens zozeer om wat er in gaat maar nog meer over dat je lichaam in staat is alles goed te verwerken. Dat is waar de energie vrijkomt. Dat is waar de opwaartse spiraal begint haar werk te doen.

Het is namelijk tijd voor een liefdevolle aanpak. Je hoeft niet te leunen op ijzersterke dicipline en alles meteen perfect te doen om toch resultaat te boeken.
Je kan gewoon vandaag beginnen met 1 stapje, en dan ben je er over een tijdje ook, met liefde voor jezelf en een heel stuk wijzer. Want elke stap geeft je ook precies weer die informatie waarop je weer verder kunt bouwen.

Wil je wat hulp bij het vaststellen van het juiste transitie dieet voor jou? Kijk hier voor meer informatie over de transitie sessie of stuur me een mailtje op Tessa@dieetvandeliefde.nl. Iedere maand plan ik 5 gratis sessies van 30 minuten.