Gezond eten was volgens mij nog nooit zo ‘ingewikkeld’ als vandaag de dag. Hoe vaak ik niet hoor van mensen; ‘ja maar jij zegt dit, maar die en die zegt weer dat….. ‘

En ik snap dat helemaal.

Zelfs als je denkt dat je een duidelijke keuze hebt gemaakt zoals bijvoorbeeld veganisme kom je ook daarbinnen weer allerlei verschillen tegen.

En zelfs binnen de RAW food zijn er mensen die elkaar weer keihard tegenspreken.

Maar ik vind het helemaal niet ingewikkeld meer.

Voor mij is het zo helder als wat.

En ik denk dat dat ook voor jou kan zijn.

Maar het vraagt iets.

Ten eerste is dat EERLIJKHEID.

Wij mensen zijn namelijk DOL op goed nieuws over slechte gewoonten. We zijn er dol op om te horen dat wijn eigenlijk- heus- wel- stiekem- gewoon- wel gezond is.

We nemen heel graag hopla zo aan dat pure chocolade eigenlijk gewoon super goed voor je is.

En dat pakje roomboter dat opeens toch niet het cholesterol zou verhogen…. wow dat werd helemaal snel omarmd onder de foodies. No questions asked.

Olijfolie moet je al helemaal niet aan komen. Als ik ergens de gemoederen een beetje overhoop wil gooien hoef ik maar te zeggen dat olijfolie eigenlijk niet zo gezond is, moet je opletten wat er dan gebeurt.

Kom niet aan mensen hun vloeibaar vet 🙂

Daar moet je je dus bewust van zijn.

Dat jij dat ook hebt.

En vervolgens moet je BEREID zijn te horen wat de waarheid dan is.

Ben je bereid te horen dat het eigenlijk f<3cking simpel is?

Zo eenvoudig als wat?

Dat je alle antwoorden kunt vinden door alleen maar te kijken naar wie jij bent?

Kijk, je hoeft dan nog niks he.

Je mag alles in je mond stoppen wat jij wil.

Jij hebt daar de volledige vrije keuze in.

Ik vertel je alleen maar dat er wel een manier is om uit de verwarring te stappen.

En dus de optimale keuze te maken als jij dat WILT.

Gezond eten is namelijk super makkelijk, simpel en eenvoudig.

Sterker: als het niet makkelijk, simpel en eenvoudig is, is het niet natuurlijk en hoogstwaarschijnlijk niet zo gezond.

Want alles in de natuur is simpel en eenvoudig.

Sure, je gedrag veranderen kan super moeilijk zijn.

En daar speelt ook weer van alles bij mee.

Ik zeg niet dat DAT altijd makkelijk is.

Maar bepalen en snappen wat goed voor je is is dat eigenlijk wel.

Je begint simpelweg met vaststellen wat nu eigenlijk voeding IS.

En vervolgens wat iets geschikt maakt voor menselijke consumptie. Want laten we wel wezen, ALLES in de natuur is in principe voeding voor iets of iemand.

Ook aarde en boomschors.

Wil je mineralen? Eet aarde en stenen 😉

Maar nee, zo simpel is het ook weer niet. Shit.

Bepalen of iets voeding is doe je dus NIET aan de hand van of iets een bepaalde stof bevat die jij nodig hebt 😉

Maar gelukkig is de natuur super slim!

Ze heeft er voor gezorgd dat IEDER wezen op de aardbol precies zo gemaakt is dat het bepaalde dingen wel, of juist niet aantrekkelijk vind. Bepaalde dingen wel of juist niet LEKKER vind. EN ze heeft er ook nog voor gezorgd dat ieder wezen die dingen die hij/zij lekker vind ook nog eens optimaal om kan zetten in energie en bouwstoffen. Doe haar dat maar eens na.

Om te weten wat optimaal is voor jou, hoef je dus alleen maar naar de natuur te kijken. Simpel!

Er zijn zo’n 7 regels waarmee je kunt vaststellen of iets optimale voeding is, voor in dit geval, de diersoort Mens.

1. Iets moet er aantrekkelijk zijn voor de zintuigen. Dus het moet aantrekkelijk zijn om te zien, voelen en ruiken. Je moet je er door aangetrokken voelen.

2. Het moet uitnodigen om te eten. Je moet er niet van walgen en het moet je ook niet koud laten. Een koe bijvoorbeeld vind gras er uitnodigend uitzien anders zou ze er niet van gaan eten, ons mensen laat dat gras helemaal koud. We vinden het misschien wel mooi, of lekker om op te liggen op een mooie zomerdag, maar niks in ons denkt; mmm lekker, laat ik een hapje proeven.

Iets wat walging oproept doet dit meestal niet voor niks. Dit is zo’n geval waarin je zeker moet vertrouwen op je gevoel. Denk aan uitwerpselen en rottende dingen. Als je je ergens ‘overheen’ moet zetten is dit een duidelijk teken. Ook als je er uiteindelijk wel aan kunt wennen.

3. Het moet in rauwe, onbewerkte staat te verwerken zijn voor het lichaam.

Als iets bewerkt MOET worden om het eetbaar te maken dan is het geen OPTIMALE voeding voor die soort. (Ik zeg hier dus niet dat je dood neervalt van een gekookte aardappel, we hebben het even over hoe je bepaalt of iets OPTIMAAL is in de allerbeste omstandigheden). De natuur biedt alles precies aan zoals het de bedoeling is.

4. Je moet het zonder hulpmiddelen moeten kunnen verkrijgen. Dus je moet lichamelijk zo gebouwd zijn dat je het met niet al te veel moeite kunt verkrijgen. Denk aan handen, tanden, klauwen, snuit, nagels, klimmen, rennen etc.

5. Het voedsel moet uitnodigen om er meer van te eten.

Oftewel, je moet het echt lekker vinden zodat je er ook daadwerkelijk genoeg van eet.

Er is een verschil tussen ‘eetbaar’ en ‘super lekker’. Carnivoren hebben bijvoorbeeld smaakpapillen waarmee ze dierlijke eiwitten kunnen proeven. Dit maakt rauw (rottend) vlees super lekker voor ze, waardoor ze er dus van blijven eten. (Wij hebben deze niet).

Voeding moet je ook niet dusdanig prikkelen of irriteren dat je er onprettige lichamelijke sensaties van krijgt. Denk aan hoesten of kokhalzen, allergische reacties etc.

Je moet er dus genoeg van kunnen eten dat het vult en verzadigd. Dat je ergens een hapje van kunt nemen zonder dood neer te vallen maakt iets dus geen optimale voeding.

6. Het voedingsmiddel moet op zichzelf een maaltijd kunnen vormen. Het samen stellen van zogenaamd ‘evenwichtige’ maaltijden is een groot verzinsel.

Maar ook het feit dat iets geen maaltijd kan zijn, neem bijvoorbeeld peterselie, geeft aan dat dit niet jouw optimale voedsel is.

Ik zeg niet dat peterselie slecht is, ik eet bijna dagelijks peterselie. Maar peterselie is niet het optimale voedsel voor de mens. Het gaat hier even niet om nuances en zo he, maar juist om de baseline.

7. Het verkrijgen van het voedsel moet niet meer energie kosten dan het oplevert.

Een van de natuurwetten is de wet van energiebehoud. Voor de overleving zou het funest zijn wanneer eten verkrijgen meer energie kost dan het oplevert.

Wanneer je deze 7 regels toepast wordt het plotseling super simpel.

Eten volgens je anatomie wil zeggen dat je jouw soort-specifieke dieet eet en je mag er voor 100% vanuit gaan dat dit helemaal de bedoeling is en dat dit optimaal voor je is.

Daarnaast kan je zelf gaan bepalen in hoeverre jij je daaraan wilt houden, welke consessies je wilt doen. Maar hoe meer consessies je doet hoe ingewikkelder het wordt om gezond te blijven en bijvoorbeeld een gezond gewicht te krijgen en behouden. En hoe meer regeltjes (diëten) je moet gaan toepassen.

Hoe dichter jij bij je soort-specifieke dieet blijft hoe beter het voor je is en hoe meer positieve aspecten je gaat ervaren, hoe verder jij er vanaf gaat hoe slechter het voor je is en hoe meer negatieve effecten je gaat merken.

Zo simpel is het eigenlijk wel.

Wat vaak niet simpel is, is de overstap maken.

Bepalen hoever jij wilt gaan.

Of je dat altijd wilt en wanneer niet.

Dan gaan er opeens allemaal dingen meespelen zoals je karakter en sociale context.

Maar gezond eten an sich is eigenlijk heel simpel.

Als je bovenstaande vragen hebt beantwoord kom je namelijk uit op vooral veel fruit en een beetje bladgroen en hier en daar een nootje. Misschien niet wat je WILDE horen, maar wel de simpele waarheid.

Wat je er mee doet is aan jou.