Vandaag heb ik een beetje een technisch verhaal voor je.
Maar wel met een doel. 

We gaan het namelijk even hebben over de zin en onzin van koolhydraatarme dieten. 

Mijn vorige mail ging over het krijgen van die helderheid over wat nou gezond is.
En hoewel ik denk dat dit eigenlijk voldoende is om te weten. 
Wil ik toch even in gaan op de begrippen vasten, metabolisme en ketose.

Wie leeft volgens natuurlijke principes denkt hier natuurlijk helemaal niet over na, dan lééf je gewoon….

Maar ja, bijna niemand LEEFT volgens de natuurlijke principes, dus wanneer je terug wilt naar iets dat eigenlijk heel natuurlijk is zullen we daarover moeten leren.

Een beetje zoals een dier dat in gevangenschap opgroeit en dan moet leren om te kunnen overleven in het wild. Wat soms ook gewoon niet meer kan. Maar dat even terzijde.

Laten we even beginnen bij Ketose.

Grote kans dus dat je dit begrip kent vanuit het ketogeen dieet of koolhydraatarm dieet.

Ketose is een staat waarin het metabolisme overstapt van de suikerverbranding naar vetverbranding. Tijdens dit proces komen er stoffen vrij: ketonen. 
Deze worden door de lever aangemaakt. Wanneer er zich ketonen in het bloed bevinden spreekt men van een staat van Ketose.

Zoals ik al vaak heb gezegd is glucose de primaire brandstof van ons lichaam.

Hier zijn we voor gemaakt. 
Je brein kan niet functioneren zonder voldoende glucose.

Op het moment dat er geen voldoende glucose aanwezig is in het lichaam (bloed en spiercellen) dan gaat het lichaam vetten omzetten in glucose. Het kan de vetten namelijk niet direct gebruiken als energie bron. Dus heeft het een slim dingetje bedacht om toch te kunnen overleven in geval van schaarste, het kan de vetreserves om gaan zetten in suikers.

De snelste manier om in ketose te komen is dus; vasten.

Wanneer je niet eet, krijg het lichaam dus geen suikers meer binnen. 
Het zal eerst alle aanwezige glucose in het bloed gaan gebruiken, vervolgens de opgeslagen voorraad in de spiercellen en tenslotte dan over gaan op het verbranden van vet. So far so good.

Het is heel aannemelijk dat we ooit regelmatig een periode niet, of in ieder geval te weinig, aten waardoor niet alleen de spijsvertering tot rust kon komen maar ook ons metabolisme ging vertragen én we uiteindelijk in een staat van ketose terecht kwamen, vooral tijdens de rust periode, oftewel de nacht. 

Nu zijn we er dus achter gekomen dat periodiek vasten veel voordelen kan hebben. 
Het niet eten en het vertragen van het metabolisme heeft een verjongend en herstellend effect op de cellen.

Op plekken zoals het True North Health center laten artsen zien dat ze mensen door middel van vasten van allerlei gezodheids problemen af kunnen helpen.

Let wel: dit gaat allemaal onder supervisie van artsen. Ga nooit zomaar zelf langdurig vasten, zeker niet als je medicijnen gebruikt.

Ketogene diëten zijn eigenlijk allemaal pogingen om de vasten- staat na te bootsen.

In het Engels noem je dit soort dieten ‘fasting mimmicking diets’ .

Want nu kan je dus blijven eten én dat extra vet verbranden. 

Dit diëet werd eigenlijk ontwikkeld om mensen met bepaalde vormen van eplilepsie te helpen. Die lijken echt baat te hebben bij het bijna constant in een staat van ketose te verkeren.

Maar slimme mensen zagen natuurlijk ook de kans om op deze manier vet te verbranden terwijl je wel kunt blijven eten, en dan ook nog eens vooral de meest verslavende voeding namelijk het vet en zout. (kassa!!!)

Het lijkt een win-win situatie; je kan lekker blijven eten, valt toch kilo’s af en dat is weer goed voor de gezondheid.

Maar helaas is het dat dus niet.

1. Wat je doet om af te vallen, zal je ook moeten doen om slank te blijven. 
Dit betekent dus dat je langdurig, wellicht voor altijd, koolhydraatarm moet blijven eten en dit is gewoonweg niet te doen. Je lichaam zal altijd naar koolhydraten blijven snakken omdat het daar nou eenmaal voor gemaakt is. Zie ook mijn vorige mail en blog. En wat je tijdelijk doet, heeft ook maar tijdelijk resultaat.

2. Een vetrijk dieet is niet gezond. Ook als je er van afvalt. Het lastige is dat wanneer mensen echt overgewicht hebben en ze vallen af met een ketogeen dieet dit altijd eerst voordelen heeft. Want elke kilo er af is winst wanneer je (beginnende) hart -en vaat ziekte hebt of diabetes. Bovendien gaat ook bewegen lekkerder wanneer je wat minder zwaar bent. En het is natuurlijk ook super leuk om te zien dat de kilo’s eraf vliegen terwijl je gewoon gebakken eieren met spek kunt blijven eten.

Het probleem is alleen dat je uiteindelijk de lever overbelast, nierproblemen krijgt door de overdaad aan eiwitten en de kans is groot dat je door een tekort aan vezels steeds moeilijker naar de wc kunt gaan.

3. Een kollhydraat arm dieet is vooral rijk aan macronutrienten en arm aan micronutrienten. De gemiddelde westerse mens lijd al onder een tekort micro’s en een teveel aan macro’s. En dit dieet vergroot dat verschil alleen maar.

Macronutrienten zijn de vetten, eiwitten en koolhydraten. Vetten bevatten 2x zoveel kilocalorieen per gram als koolhydraten. 

4. Ketogene dieten worden verkocht als zogenaamde eiwitrijke dieten
Besef goed dat dit vooral een marketing truc is. Eiwitten zijn namelijk heel populair. Men denkt al snel; hoe meer eiwitten hoe beter. Maar zo’n beetje al het voedsel dat zogenaamd rijk is aan eiwit en arm aan koolhydraten is ook heel rijk aan vet. Denk aan volle kwark, eieren en vlees. Deze producten bestaan vaak voor 60% uit vet!

Al dit dierlijke vet veroorzaakt plaque aan de celwanden.

Er zijn ook veganistische koolhydraatarme dieten en die bestaan ook voor een heel groot deel uit vooral vet, vet en nog eens vet. Wanneer je kijkt naar ons natuurlijk dieet zijn we helemaal niet gemaakt voor zoveel vet.

De meeste mensen krijgen, ook zonder zich te focussen op eiwitten, al te veel eiwitten binnen. Wanneer je al je maaltijden hier omheen gaat bouwen krijg je zeker te veel eiwitten binnen, en meer is in dit geval niet beter. Te veel eiwitten zijn met name belastend voor de nieren. Steeds meer mensen en zelfs kinderen krijgen tegenwoordig te maken met nierproblemen. 

5. Vooral het vertragen van het metabolisme blijkt dus een positief effect te hebben. Dit bereik je door eigenlijk altijd net even iets minder te eten dan je nodig hebt. Ter illustratie: Wanneer je iedere dag zo’n 45 caloriën te veel eet (wat je met een vetrijk dieet dus heel makkelijk bereikt, 1 el olijfolie/kokosolie of ghee bijvoorbeeld telt makkelijk 100 kilocalorien) kom over de jaren heen geleidelijk kilo’s aan. 

Iemand die elke dag 25 kilocalorien te weinig eet blijft gewoon op gewicht doordat het metabolisme zich aanpast. 

Wat je dus eigenlijk wilt is:

1. Een dieet volgen dat zo dicht mogelijk bij je anatomie blijft met veel vezels voor een optimale darmflora en micronutrienten voor het ondersteunen van optimale celwerking en vernieuwing.

2. Je wilt het metabolsime vertragen door niet te veel te eten, bij voorkeur net een klein beetje minder dan je nodig hebt.

3. Periodes van vasten inlassen door de rust periode, oftewel de nacht, te verlengen. Dit noemen we intermittend fasting. Je zorgt er hiermee voor dat je dagelijks een periode van 12 tot 16 uur niet eet.

4. Tenslotte kan je eventueel om de zoveel tijd een gehele dag water vasten. 

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het bepalen van jouw ideale dieet? Wil jij een leven creeëen vanuit wie jij werkelijk bent, op ALLE fronten?

Kijk dan onder het kopje ‘werk met mij’ voor alle mogelijkheden op dit moment.

Je kan me ook een mail sturen of lid worden van mijn facebookgroep.